Deze week heb ik één van mijn klanten uitgenodigd, en dat is Maartje van Gestel! Zij is ingestapt in mijn Rise & Shine programma en sinds dit jaar begonnen met haar bedrijf. Haar grootste vraag in het ondernemen was: ‘ik doe eigenlijk maar wat’. Dit was het startpunt van een mooi plan en een goede strategie. Dit heeft geresulteerd in een groei in haar bedrijf, waar zij enthousiaste sportievelingen begeleidt in hun dromen en doelen. Maartje ging van ‘ik doe maar wat’ naar de regie nemen over haar bedrijf en resultaten wat een enorm verschil heeft gemaakt. Ik weet bijna zeker dat ook jij hier fijne inzichten uit kan halen, in welke fase van het ondernemen jij ook zit.

Je kunt hier de podcastaflevering beluisteren, of lees verder onder de aflevering als je liever iets leest:

Toen Maartje had besloten haar vaste baan op te zeggen en te gaan ondernemen, had ze geen idee wat ze eigenlijk aan het doen was. En daar zocht ze hulp bij. Maartje is coach, met een geschiedenis als sportfysiotherapeut. Daar miste ze iets waar ze niet echt haar vinger op kon leggen. Maartje wist niet zo goed wat dat dan moest zijn, maar dat is in de laatste jaren helder geworden. Ze was heel erg op zoek naar het complete plaatje van sport, voeding, mindset, lifestyle en hormonale begeleiding, en ze is daar nu fulltime mee bezig met haar bedrijf Maartje Maria

Maartje wist al vroeg dat ze sportfysiotherapeute wilde worden. Van jongs af aan sportte ze al veel en deed ze aan drie verschillende sporten. Sport stond altijd centraal in haar leven en het was (en is) haar grote passie. Toen ze op zoek was naar een studie, paste daar sportfysiotherapie het beste bij. Dat Maartje later iets met sport wilde doen, dat wist ze al vroeg.

In februari 2020 is Maartje haar bedrijf officieel gestart, maar daarvoor was ze er op de achtergrond al veel mee bezig. In 2019 heeft ze een boek uitgebracht naast haar baan als fysio, en ze wilde toen eigenlijk wel stoppen met haar werk in loondienst, maar ze durfde het niet. De stap was voor Maartje nog te groot, omdat ze, net als zovelen, het liefst eerst een fulltime salaris uit haar onderneming wilde halen voor ze haar vaste baan op zou zeggen.
Maartje ging een reis van vier weken maken, en voor die reis telde ze af totdat ze zou vertrekken met een kalender op de deur geplakt. Maar tijdens die reis realiseerde Maartje zich dat ze ook weer terug moest naar die baan, en om altijd maar weken af te blijven strepen tot een vakantie, dat wilde ze niet. Zo werkt het gewoon niet. Ze had toen nog geen zekerheid over salaris of werk, maar wist al wel dat ze ongelukkig werd in loondienst. Ze bedacht zich wat het ergste was dat kon gebeuren, en dat viel ontzettend mee.

En toen kwam corona…

Ze voegde de daad bij het woord en zei haar vaste baan op, drie weken voor corona uitbrak in Nederland. Natuurlijk was de corona periode niet ingecalculeerd, en werd het een spannende tijd. Maartje vond het beginnen met haar eigen bedrijf al spannend, en daardoor ze was onzeker. Corona maakte dit nog erger. Toch wist Maartje heel goed dat ze deze stap moest nemen, want hoe het nu in loondienst ging was ook niet waar ze gelukkig van werd. In drie jaar tijd werkte ze in vier verschillende praktijken, waar ze het steeds maar tijdelijk naar haar zin had. Ze wilde niet blijven hoppen, en ze realiseerde zich dat dit het niet voor haar was. Ze kon ook gewoon niet anders dan om voor haarzelf te beginnen. Mentaal werd het zo’n groot ding, dat Maartje wist dat solliciteren bij een nieuwe praktijk ook niet de oplossing zou zijn.

Ze startte haar bedrijf op door Instagram. Doordat Maartje dit kanaal al langer gebruikte, had ze een achterban waar ze het in het begin ook van moest hebben. De mensen die haar kenden, kenden haar alleen als fysiotherapeut. Ze startte met een fancy website want er moest iets aangeboden worden. Ook had ze een webshop voor haar geschreven boeken, dus maakt ze een extra tabje aan voor coaching. En toen ging ze wachten… Maar gebeurde er nog niet zoveel. Ze kreeg gauw genoeg door dat ze zelf iets moest doen, dat niet iedereen vanzelf naar haar toe zou komen.

Doordat alles door corona online moest gebeuren, startte Maartje met een online training. Wel kreeg ze al gauw in de gaten dat ze de echte connectie met mensen miste. Ze was natuurlijk sportfysiotherapeute geworden omdat ze zo graag met mensen werkte. Passief een programma draaien is leuk, maar dat is niet wat ze uiteindelijk wilde doen. Het programma liep wel goed, maar ze kon en wilde niet lang wachten om verder te groeien. En toen kwam ze bij Ciska en het Rise & Shine programma terecht.  

Hoe het ondernemen voor Maartje veranderde

Het bedrijf was natuurlijk nog niet waar Maartje wilde zijn, maar het was al wel door de opstartfase heen. Haar echte uitdagingen waren om nog meer zichtbaar te worden en om de klantenstroom consistent op gang te brengen en houden. De grootste angst was dat deze klantenstroom zou opdrogen. Op vakantie realiseerde Maartje zich dat ze kunnen reizen ook echt nodig had en dus ontzettend belangrijk vond. Daarvoor had ze financiën nodig. En daarom moest Maartje grotere stappen nemen om die klantenstroom en daarmee een stabiel inkomen te kunnen garanderen.  

De vrijheid die iemand krijgt wanneer ze begint met ondernemen, die raakt iemand al gauw kwijt. Een soort van gouden kooi wordt gecreëerd, omdat er een constante stroom van inkomsten dient te ontstaan. Je gaat al gauw veel (meer) werken, en als je vakantie neemt staat het allemaal natuurlijk even stil. En weg is je vrijheid. “Zo wilde ik niet ondernemen”.

In het begin was alles leuk tijdens de eerste stappen in het ondernemen. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat het ondernemen ook leuk blijft. Voor Maartje is er veel veranderd: het aanbod is veranderd, net als haar kijk op ondernemen. Ze is meer gaan kijken vanuit de klant, wat een echte verandering in haar mindset is. Ze voelde dat ze eerder vooral entertainment aan het uitzenden was op haar social media kanalen, maar ze inmiddels is ze zich er bewust van dat ze waardevolle content mag delen. Je gaat er maar vanuit dat mensen weten wat je doet, maar dat is helemaal niet zo. Dit mag je daarom zeker delen, en content is daarin een heel mooi voorbeeld.

Geld mogen verdienen was natuurlijk ook even een grote omslag. In de fysiotherapie werd er natuurlijk veel vergoedt door de zorgverkeringen en hoefde Maartje nooit facturen te maken. Geld had een beetje een negatief imago voor haar. Nu beseft ze zich dat ze mensen écht aan het helpen is, en niet geld afhandig aan het maken is. Ze voelt dat ook echt zo. In gesprekken voelt ze echt “ik kan jou helpen”, en ja, daar hangt een prijskaartje aan. Deze verandering in haar mindset heeft haar echt geholpen.

“Gewoon doen!”

Een tip die Maartje mee wil geven aan andere ondernemers is: “Gewoon doen”. Je mag over praktische dingen nadenken, maar als jij voelt dat jij dit echt moet gaan doen, doe het dan gewoon. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat zal waarschijnlijk ook meevallen. Gewoon lekker doen. Ze heeft ook gemerkt dat veel ondernemers bang zijn om zichtbaar te zijn. Maar hoe meer zichtbaar jij bent, hoe meer leuke gesprekken en leuke dingen er op je pad komen. Gelijkgestemde mensen komen dan vanzelf bij je.
Het hebben van veel volgers is leuk, maar de relatie die je hebt met je volgers is veel belangrijker. Het Instagramaccount van Maartje bestaat al jaren, en is langzaam gegroeid. Eerder zette ze nooit haar eigen gezicht online, en postte ze alleen over voeding. Langzamerhand ging ze zich wel laten zien, en ging vertellen wat zij écht wilde vertellen, maar ook wat ze zocht in mensen. Er is hiervoor geduld nodig, maar dan krijg je wel volgers die echt geïnteresseerd zijn in jou en jouw boodschap. Maartje vindt het aantal volgers dan ook totaal niet boeiend. Het gaat haar er meer om dat ze leuke volgers heeft waar ze fijn contact mee heeft en die ook echt haar boodschap willen horen. Je hebt niks aan groot aantal volgers die verder niks met jouw boodschap hebben, daar haal je geen verkopen uit. Interactie zorgt er dus voor dat je groeit.
Platformen moeten natuurlijk wel bij je passen. Je kunt dingen doen omdat het zo hoort, maar dan slaat jouw boodschap natuurlijk niet aan. Doe wat je leuk vindt, en dat pikken mensen op. Die komen dan vanzelf wel. Wat ook belangrijk is: je hoeft niet op ieder platform aanwezig te zijn. Maartje was een tijdje op YouTube actief, maar dat werkte niet voor haar. Ze vond het lastig en dat ging haar tegen staan. De video’s werden niet zoals ze wenste, en dat trok dan ook geen mensen aan.  Als je iets doet wat je écht niet leuk vindt, doe het dan niet meer. Maar als je je door angst laat leiden, is dat zeker geen goede reden om een platform links te laten liggen.

Meer over Maartje?

Je kunt haar vinden op Instagram, Facebook en via haar website. Ben je lekker sportief en gezond bezig, en heb je een stiekeme behoefte om een grotere uitdaging aan te gaan? Grote of kleine doelen, dat maakt niet uit, zolang de motivatie en passie er maar zijn. Dat werkt het allerfijnste.

Enthousiaste sportievelingen, zoek Maartje op!

Volg me ook op Instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment